ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕ НА" ВИПУСК 2011"


2011-06-19

ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕ НА" ВИПУСК 2011"

 

На 01 юли 2011 година, от 10.00 часа, в подделението на Националната гвардейска част, гр. София, ще се проведе церемонията по закриване на учебната 2010/2011 учебна година на веригата колежи и гимназия по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец". На церемонията ще бъдат връчени дипломите и свидетелствата за професионална квалификация на „Випуск 2011" на колежите в София, Стара Загора и Смолян и гимназия по охрана и сигурност гр. София.

Подделението на Националната гвардейска част се намира на бул. "Асен Йорданов" №2, район "Младост", до Спортното училище на ЦСКА  „Ген. Владимир Стойчев" и срещу плувния комплекс на ЦСКА.

ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЯВЯТ В 9.30 ЧАСА В ПОДДЕЛЕНИЕТО ЗА ПОДГОТОВКА НА ЦЕРЕМОНИЯТА !!!

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е осъществен първият официален ескорт на български княз. Затова 12 юли е официален празник на Националната гвардейска част. През годините гвардейската структура се променя от конвой на княза, в ескадрон, полк, а след 1942 г. - дивизион. Днес в нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

През 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.

Никоя друга военна структура не е ангажирана така пряко при осъществяване на основните си функции с духовните аспекти на националната кауза, очертани в Концепцията за национална сигурност и Военната доктрина на Република България. Мисията на Националната гвардейска част е не само да представя воинските традиции и ритуали, но и да бъде център за тяхното възраждане и обогатяване в името на съхраняване и утвърждаване на националната идентичност.

В навечерието на най-големия военен празник - 6 май 2003 г., за пръв път пред българската общественост е представена тържествената церемония-спектакъл "ИСКРА". Спектакълът е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Ритуалът "Тържествена смяна на почетния караул пред Президентството" за първи път е показан на 5 ноември 2003 г. Той утвърждава за пореден път впечатляващата визия и умения на гвардейците и поставя началото на нова традиция.  

Националната гвардейска част има свое знаме, печат, отличителен знак и униформа.

Гвардейската униформа е създадена през 1883 г. и включва елементи от националната символика. През годините остават неизменни два символа в униформата: орловото перо на гвардейския калпак и Александровската звезда. Александровската звезда е част от българския царски орден "Св. Александър" и се носи върху гвардейския калпак от 1883 г.

От 2002 г. за кадровите военнослужещи от Националната гвардейска част е изработен нагръден знак, който е съчетание между Александровската звезда и новата национална символика.

 

 


назад