ОПИТ ОТ АФГАНИСТАН - ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ТРАВМИ И НАРАНЯВАНИЯ


2010-11-07

ОПИТ ОТ АФГАНИСТАН - ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ТРАВМИ И НАРАНЯВАНИЯ

Гост - лектор в Гимназия по охрана и сигурност бе д-р Чолаков, дни преди да замине за Афганистан.

Д-р Чолаков е хирург в спешно отделение на Военномедицинска Академия. В кариерата си има участие в няколко военни мисии - френска полева болница в Кабул, американските бази подчинени на НАТО към ISAF в Афганистан -  Кандахар, Уерхаус, Инвикта, Кая.

Травмите и нараняванията, с които той се справя в реална бойна обстановка, изискват и висок професионлизъм и бърза реакция. Специалността "Лична охрана", по която се обучават учениците от гимназия по охрана и сигурност, изисква също толкова добри умения в тази насока. 

Д-р Чолаков изнесе една изключително интересна лекция, предназначена и насочена към придобиване на знания и умения за оказване на първа помощ при инциденти. Бяха описани и илюстрирани възможните травми при различни инциденти - пътно-транспортни произшествия, нараняване с хладно или огнестрелно оръжие, наранявания предизвикани от взривни вещества и др. Последователно и ясно бяха посочени и първите спешни и неотложни мерки, които всеки трябва да предприеме, за да спаси човешки живот. Акцентирано бе върху най-често срещаните грешки, които вместо да помогнат биха увредили още повече здравето на пострадалия.

Д-р Чолаков бе удостоен с почетната значка на Гимназия по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец", обеща да си я сложи в багажа за Афганистан и като се върне отново да бъде наш гост, но вече с практическо занятие по оказване на първа долекарска помощ.

Пожелаваме му успех, да представи достойно нашата Родина и да се върне у дома!

 

 


назад