Лекции и занятия по "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ"


2010-01-27

Лекции и занятия по "ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ"

ОЩЕ НЕЩО НОВО И РАЗЛИЧНО .... в подготовката на учениците в гимназия по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец" - лекции и занятия по „Здравословно хранене" !!!

Часовете по здравословно хранене целят да предоставят на учениците основни познания относно състава на храните, ползите и негативите от различните видове храни. Освен теоретичната база знания те се учат съзнателно и интуитивно да избират с  какво, защо и кога да се хранят, как да намират, анализират и боравят с информация относно здравето, как да слушат и следят признаците на тялото си. Така те придобиват знания и умения, които са гаранция за здраве, сила, тонус, което е основата на развитието, личностно и професионално.

understand_healthy_food1_500health_nutrition_beauty1_455

Лекциите съдържат теми свързани с основни жизнени въпроси:

Защо се храним? За да съществуваме, за да доставяме на тялото си нужните хранителни вещества и енергия, за удоволствие, за да имаме здрави деца, за да може да сме здрави, силни, жизнени!

Какво е храната? Протеини /мазнини/ въглехидрати /ензими/ активни вещества. В кои храни кои вещества се съдържат - основна и ясна информация за отделните вещества- кое какво носи и дава на тялото, за какво го използваме.

Какви са основните видове храни? Естествени храни (непреработени, близки до природата), изкуствени храни (преработени, добавки, подсладители), разликата между 2-те, кой вид какво ни носи, изследвания, примери.

Какви храни да изберем? Защо всичко започва и завършва с избора на храна? Съзнателен - машинален избор. Доколко изборът на храни ни влияе (изследвания, връзката храна-здраве, щастие, хормони).

Какво чувстваме преди, по време на и след храненето - очакване за храна /глад/ инстинкт за оцеляване, вкус /вкусови усещания/ засищане, енергия /тонус/ жизненост, какво се случва в тоалетната? Защо трябва храносмилателната ни система да работи оптимално и как това да се случи?

Какви цели имаме, когато се храним? Защо е важно да имаме цели как да изберем цел, как да актуализираме и адаптираме целите си.

Какви са митове и истини около храненето - холестерол и ядене на мазнини (за ролята на холестерола и мазнините, за митовете около тях, откъде идват, защо, какво виждат лекарите). Консумация на месо (доколко е важна, откъде идват страховете около месото), калории /енергиен баланс и връзките със здравето и свалянето на мазнини/ загубата на килограми.

Каква е ролята на водата и защо вода?

Хранителни добавки - витамини, суплементи, подсладители, заместители на храна, вода - митове и истини, плюсове и минуси.

Как да приготвяме и транспортираме храната си - докато работим, учим или пътуваме?

img_6372_314       img_6613_314

Нашият инструктор и треньор - Александър Тосков е състезател по муай тай и кикбокс, носител на 3 сребърни и 2 бронзови медала от републикански първенства по муай тай, кикбокс К1/лоукик и санда. В спортен  център LiveToLift води персонални силово-кондиционни, холистични, тонизиращи, изправителни тренировки, хранителни консултации. Има и група по бокс/кикбокс. Занимава се с детски групи, провежда семинари на хранителна, тренировъчна и холистична тематика. Интересува се от цялостния подход към постигането на здраве, сила, тонус, от връзката емоции-движение-хранене-ум. Подхожда към трениращите индивидуално, независимо дали са спортисти или хора с други житейски цели.

 

 

 


назад